Witam Was w Nowym Roku,
życzę samych radości i spełnienia marzeń,
uśmiechu na każdy dzień.
Zapraszam na deser,
by Nowy Rok rozpocząć najmilej, jak się da.
My już po świątecznych szaleństwach w Europie.
Jak dobrze być w domu!
Mango z lodami (wg. przepisu Nigelli Lawson)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka masła
50 g cukru trzcinowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka rumu
1 mango
lody waniliowe
biszkopt marcepanowy (z przepisu poniżej)
[Listonic]
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, aż zrobią się rumiane. Następnie odkładamy je na bok, by ostygły. W rondlu podgrzewamy masło, kiedy się stopi, dodajemy cukier, sok z limonki i rum. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty. Wyłączamy ogień, rondel zostawiając na kuchence.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do pucharków, nakładamy lody waniliowe. Wszystko posypujemy wiórkami i polewamy ciepłym sosem.
Podajemy z biszkoptami marcepanowymi.
Biszkopt marcepanowy
200 g masy marcepanowej
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
60 g roztopionego masła
[Listonic]
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Masę marcepanową dokładnie rozdrabniamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Kiedy całość dobrze się połączy dolewamy masło.
Po wyjęciu na wyłożoną papierem blachę, masa biszkoptowa powinna mieć ok 2 cm grubości. Wstawiamy ją do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na kawałki.
Smacznego!
życzę samych radości i spełnienia marzeń,
uśmiechu na każdy dzień.
Zapraszam na deser,
by Nowy Rok rozpocząć najmilej, jak się da.
My już po świątecznych szaleństwach w Europie.
Jak dobrze być w domu!
Mango z lodami (wg. przepisu Nigelli Lawson)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka masła
50 g cukru trzcinowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka rumu
1 mango
lody waniliowe
biszkopt marcepanowy (z przepisu poniżej)
[Listonic]
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, aż zrobią się rumiane. Następnie odkładamy je na bok, by ostygły. W rondlu podgrzewamy masło, kiedy się stopi, dodajemy cukier, sok z limonki i rum. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty. Wyłączamy ogień, rondel zostawiając na kuchence.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do pucharków, nakładamy lody waniliowe. Wszystko posypujemy wiórkami i polewamy ciepłym sosem.
Podajemy z biszkoptami marcepanowymi.
Biszkopt marcepanowy
200 g masy marcepanowej
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
60 g roztopionego masła
[Listonic]
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Masę marcepanową dokładnie rozdrabniamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Kiedy całość dobrze się połączy dolewamy masło.
Po wyjęciu na wyłożoną papierem blachę, masa biszkoptowa powinna mieć ok 2 cm grubości. Wstawiamy ją do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na kawałki.
Smacznego!
mmm... ale pyszny! Emmo, cudowny ten Twój deser. niebywale orzeźwiający.
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie również ten marcepanowy biszkopcik taki nietypowy! ;]
witać rok z takim towarzystwem to sama przyjemność
OdpowiedzUsuńwspanialy deser:) slinka mi cieknie na niego:)
OdpowiedzUsuńO kochaniutka ten biszkopo to ja sobie upiekę na bank!!
OdpowiedzUsuń:)
Macie śnieg? :)
Nie mamy. A Wy? :)
OdpowiedzUsuńi jak tu przechodzić na dietę jak tyle pyszności dookoła! pięknie wygląda! moje kubki smakowe domagają się tych smakołyków tak mocno, że silna wola nie ma nic do gadania ;)
OdpowiedzUsuń