Zupa szparagowa.
(na 4 porcje)
400 g zielonych szparagów
średnia cebula
łodyga selera naciowego
por
1 l bulionu warzywnego
oliwa
sól, pieprz
jajka ( po 1-2 na talerz)
[Listonic]
Por, cebulę i seler drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie przez ok. 10 minut. Odkrawamy czubki szparagów i odkładamy na bok. Resztę szparagów kroimy na kawałki i dodajemy do warzyw. Dolewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do niej czubki szparagów i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż czubki szparagów staną się miękkie.
Kiedy zupa jest prawie gotowa, w oddzielnym garnku przygotowujemy jajka w koszulce (jak to zrobić).
Zupę rozlewamy na talerze. Do każdego wkładamy po jajku. Lekko nacinamy jego wierzch, by żółtko nam się rozlało. Posypujemy solą i pieprzem.
wg. przepisu Jamiego Olivera
szparagi są takie ładne.. widziane Twoim okiem.
OdpowiedzUsuńCudna zupa.Jajko i szparagi pokazałaś mistrzowsko.
OdpowiedzUsuńDobrego tygodnia!
Bardzo ciekawa propozycja :) Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZupka zapowiada się pysznie, ale niestety ugotowanie jajka w koszulce wykracza na razie poza moje możliwości :)
OdpowiedzUsuńco za fotografie, co za zupa!
OdpowiedzUsuńjestem zachwycona!
asiejko, bo szparagi w ogóle są ładne, takie odstojne...
OdpowiedzUsuńAmber, dziękuję! życzę przyjemnego tygodnia również :)
Doctor, cieszę się :)
kikimora, niemożliwe! wierzę, że dasz radę :)
Karmelitko, dziękuję bardzo! pozdrawiam!
piekne zdjecia:) a zupka pyszna:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle piękna zdjęcia i pyszne jedzenie:-)
OdpowiedzUsuńŚwietne kolory i na pewno jeszcze lepszy smak :)
OdpowiedzUsuńSmakowite zdjęcia :)))
OdpowiedzUsuńzałożę się, że znika w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia jedzenia wychodzą ci 'smakowicie' ^^ niektórzy jak zrobią to aż jeść się odechciewa :D
OdpowiedzUsuńdziewczyny, dziękuję za mile słowa.
OdpowiedzUsuńangelika, uśmiałam się :) dzięki