30 września 2011

Chińska kuchnia i gość.




Mamy w domu gościa.
Gościa na czterech łapach.
Przyjechał, by z nami pomieszkać przez tydzień. Na wakacje.
Amerykańdżański piesek. Dlatego nie wiem, czy rozumie, jak mówię do niego po polsku... ;)
I wiecie co, obawiam się, że nie będę go chciała oddać!

Specjalnie dla Was, polska rodzina, z amerykańskim psem, podaje chińszczyznę.



Smacznego!


Ryż z warzywami.

150 g ryżu
2 jajka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 marchewki
2 cebule dymki
sól
szczypiorek

[Listonic]

Ryż gotujemy we wrzątku przez 15 minut. Płuczemy w zimnej wodzie i dobrze odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy na nią posiekany drobno czosnek, cebulę oraz marchew i lekko podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowany ryż. Następnie wbijamy jajka i bardzo dokładnie mieszając, smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.



Chiński brokuł.

pęk chińskiego brokuła
łyżka oleju
zielona cebulka
łyżeczka świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
80 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

[Listonic]

Brokuł dokładnie myjemy. Dobrze osuszamy, a następnie kroimy w ok. 2 cm kawałki. Blanszujemy przez 2 minuty. Przelewamy zimną wodą i ponownie osuszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, aż będzie bardzo gorący, następnie wrzucamy posiekaną zieloną cebulkę, starty świeży imbir oraz posiekany czosnek. Smażymy przez kilka sekund. Dodajemy brokuł, smażymy przez kilka minut. Na patelnię dolewamy pozostałe składniki. Mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje i ładnie połączy się z brokułem. Najlepsze prosto z patelni.

7 komentarzy:

  1. Oj nie oddalabym:) Jak mieszkalam w Teksasie to tez mialam pewnego, malego, futrzanego goscia od czasu do czasu:):)
    Misz masz kulturowy na poziomie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne przepisy :) A o pieska sie nie martw, na pewno Cie zrozumie :)) Moj kot jest amerykanskiej rasy a rozumie i po polsku i po niemiecku ha ha :))

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie pozdrawiam polską rodzinę z amerykańskim psem, która podaje chińszczyznę! Chętnie bym Was odwiedziła, luknęłą na pieska i spróbowała tej chińszczyzny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to jesteście prawdziwie światowym towarzystwem! Jedzonko pyszne!
    A gdzie zdjęcia psa?!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z checia bym poprobowala Twojej chinskiej kuchni:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na chinskiego brokula sie wpraszam, bo na mojej dzialce cos kiepsko w tym roku rosnie, no ale za to mam pak-choy'e!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super :)Miło zjeść w takim międzynarodowym towarzystwie ;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...