8 grudnia 2017

Chleb z płatkami owsianymi.


Owsiany bochenek

0,5 kg mąki
0,5 l ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki dowolnych nasion
pół łyżki soli
pół łyżki cukru

W misce dokładnie mieszamy ze sobą płatki i wodę. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Przez ok. 10 minut mieszamy drewnianą łyżką. Dosypujemy 3/4 części mąki i wyrabiamy na gładką masę. Po chwili dosypujemy nasiona i pozostałą mąkę. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto na chleb wlewamy do naoliwionej keksówki i posypujemy garścią ziaren. Formę wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 200°C przez ok. 60 minut.

3 komentarze:

  1. A owsianego, nigdy nie piekłam. Trzeba to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie piekłam, ale jadłam nie raz. Przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...