10 listopada 2017

Kurki - nasz hit sezonu.

Objadamy się tej jesieni kurkami.
Wyjątkowo.
Niestety coraz trudniej je gdzieś dostać.
Sezon dobiega końca.
Na świeże trzeba będzie poczekać niemal rok.
Także korzystajcie, jeśli jeszcze macie okazję.



Risotto pomarańczowe z kurkami

300 g ryżu do risotto
2 pomarańcze
4 łodygi selera naciowego
100 g kurek
900 ml bulionu warzywnego
100 ml wytrawnego białego wina
mała cebula
4 łyżki dowolnych orzechów
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
łyżeczka świeżego rozmarynu
sól, pieprz


Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekane cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ryż i rozmaryn. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko obtoczyło się w oliwie. Dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając stopniowo podlewamy bulionem. Proces ten powinien trwać ok. 20 minut. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, drugą filetujemy, a filety przekrawamy na połówki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojony w kostkę seler oraz filety i sok pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tuż przed końcem gotowania ryżu, dodajemy do risotto pomarańczowego selera i dokładnie mieszamy.
Risotto podajemy z podprażonymi na suchej patelni orzechami oraz pokrojonymi i dobrze usmażonymi na oliwie kurkami.



a może macie ochotę na risotto z pieczarkami? klik


2 komentarze:

  1. Smacznego - wygląda wyśmienicie. U mnie kurek raczej nie uracze, widziałam raz jeden w markecie ale rozeszły się jak świeże bułeczki nawet tu w UK znają ich wartość smakową nawet gdy o grzybach ich wiedza zatrzymuje się na poziomie pieczarek 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki. Można je dodawać do najrózniejszych dań i świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...