3 listopada 2017

Podano kurki.




Bardzo lubię grzyby.
W każdym daniu.
I ich wszystkie rodzaje.
Dlatego jesień w kuchni to dla mnie bardzo smakowity okres.
Kurek u nas pod dostatkiem, także kurkowym szaleństwom nie ma końca.
Bardzo serdecznie polecam Wam danie jednogarnkowe z kurkami i pomidorami.
Myślę, że Was nie zawiedzie - nam bardzo smakowało.
I chyba poczynię raz jeszcze.

A jak jest u Was z miłością do grzybów?


Danie pomidorowe z kurkami

450 g pomidorów
4 suszone pomidory
150 g kurek
200 g białej fasoli z puszki
ząbek czosnku
cebula
szklanka bulionu warzywnego
łyżeczka suszonego oregano
łyżka natki pietruszki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

Pomidory kroimy na połówki, smarujemy oliwą oraz posypujemy solą, pieprzem i częścią oregano. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy ok. 10 min. Kurki oczyszczamy i podsmażamy na oliwie. Cebulę i czosnek siekamy, suszone pomidory kroimy na drobniejsze kawałki i dorzucamy do kurek. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałym oregano. Smażymy razem ok. 5 min. Następnie dolewamy bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem przez kolejne 10 minut (w razie potrzeby podlewamy wodą). Pozbywamy się skórki z upieczonych pomidorów i widelcem rozgniatamy je na trochę mniejsze kawałki. Wraz z opłukaną fasolą dodajemy do dania. Całość gotujemy jeszcze bez przykrycia ok. 5 minut, a na koniec ponownie doprawiamy do smaku. Danie podajemy z pieczywem, posypane świeżą natką pietruszki.


2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...