W ramach 'Waszego tygodnia' na moim blogu.
Na szybki obiad jakże zdrowa zupa z cukinii, prosto z blogu Majki.
na dwie porcje:
1 cebula
1 średnia cukinia
600 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
ewentualnie:
jogurt naturalny i parmezan
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy startą cukinię i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Przyprawiamy i miksujemy.
Bardzo dobra z odrobiną jogurtu naturalnego i startym parmezanem. Można podawać także z groszkiem ptysiowym bądź grzankami.
Pycha!
Zupa z grzankami REWELACJA!
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę się doczekac, gdy po raz pierwszy w tym roku pójdę do ogrodu i wrócę z cukinią. a później ugotuję zupę.
OdpowiedzUsuńale pysznosci robisz:) w weekend w domku, na smolarnii zrobie te ciasteczka:D pozdro z 'zapracowanego akademika':)
OdpowiedzUsuńkarolcia.
cieszę się bardzo, że Ci smakowała :)
OdpowiedzUsuńi co za zbieg okoliczności, dziś za mną chęć na cukinię chodzi i nie potrafię się jej pozbyć, zupa z cukinii też przyszła mi na myśl
pozdrawiam!