27 kwietnia 2010

Muffinki z cukinii. Na słodko. Czy to działa?


Dzisiaj słodko i zdrowo. Jakby mi ktoś wcześniej powiedział, że muffinki cukiniowe są takie pyszne, to bym nie uwierzyła :) a jednak. Cukinii nie czuć w ogóle, a zdrowo i mniej kalorycznie, ponieważ w tym właśnie przypadku cukinia zastępuje nam śmietanę.
Polecam to oryginalne wypróbowanie cukinii. Myślę, że się nie zawiedziecie.


na blachę 12 muffinek potrzeba nam:

180 g cukinii
250 g mąki
2 jajka
90 g brązowego cukru
70 ml oleju
2 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sody
150 g jabłek

Jajka ucieramy z cukrem i olejem. Resztę suchych składników mieszamy ze sobą. Dodajemy startą na małych oczkach cukinię i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy.
Babeczki pieczemy w temperaturze 180° przez ok 25 minut.
Posypujemy cukrem pudrem bądź kakao, bądź jednym i drugim :)

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. piękne zdjęcie
    babeczka obsypana kolorami..

    z cukinią piekłam
    tez nam smakowało

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis,zrobie jak w ogródku urosną mi cukinie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite połączenie. Pewnie też bym nie uwierzyła gdyby mi ktoś to powiedział. Cukinia i muffinki - nieziemskie połączenie ;p;p

    super, czekam tylko na zbiór cukini jak Justinek i też spróbuje;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka ta muffinka pięknie, jakbyś nie napisała, to nie sądziłabym, że kryje w sobie cukinię.. sprytne :) Jeśli smakuje równiez cudownie jak piszesz.. to jest warta zachodu, oj tak.. :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...