27 marca 2014

Gruszka i ser pleśniowy. Idealnie.

Ostatnimi czasy moim ukochanym połączeniem smakowym jest słodycz gruszki i ser pleśniowy.
Uważam, że te dwa składniki pasują do siebie idealnie i gdybym mogła jadłabym tak non stop.
Dziś mam dla Was sałatkę.
Przekonajcie się, czy Wam też będzie odpowiadać.



Sałatka z gruszką i serem pleśniowym.

główka sałaty
2 gruszki
70 g sera z niebieską pleśnią
łyżeczka miodu
łyżeczka suszonego imbiru
garść migdałów
sok z połówki cytryny
łyżka masła
oliwa z oliwek

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski. Gruszki obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni topimy masło i wrzucamy gruszki. Podsmażamy 5 minut, następnie dodajemy miód i imbir. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, aż gruszki pokryją się miodem. Pod koniec smażenia dodajemy migdały. Do sałaty dodajemy gruszki z migdałami. Posypujemy pokruszonym serem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.

Enjoy!

10 komentarzy:

  1. mnie też pasuje, zwłaszcza ser z pleśnią;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser z pleśnią zawsze i wszędzie :) też tak uważam :D

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna sałatka, koniecznie muszę sobie taką zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i wcale nie kosztuje zbyt wiele pracy!

      Usuń
  4. hmm takiego połączenia jeszcze nie jadłam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie wypróbuj koniecznie!

      Usuń
  5. Zrobiłam :) zamiast sałaty proponuję rukolę, pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm z rukolą też brzmi pysznie, na pewno zrobię następnym razem. Uściski!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...