28 sierpnia 2015

Poranny dżemik.


Dżemik z truskawek w sierpniowy poranek?
Czemu nie!
U naszego rolnika ciągle udaje się zdobyć małe czerwone perełki.
No to był dżem.
Raz jeszcze.



Dżem z truskawek

1 kg truskawek
300 g cukru

Truskawki oczyszczamy i wkładamy do dużego garnka. Jeśli są większe kroimy na pół. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzamy, jaka konsystencja nam odpowiada. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez kilka minut w wypełnionym wodą garnku. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
I śniadanko gotowe.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Szczerze? Nigdy nie robiłam dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też dopiero w tym roku się zabrałam za domowy

      Usuń
  2. Jeśli zamiast cukru użyjemy naturalnych słodzików to może być super na dietę ;) Omlet i można śmigać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy dżemik truskawkowy to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. no cudnie, dawaj no łychę, dobra dwie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozchodzi się jak ciepłe bułeczki ;)

      Usuń
  5. Zawsze wiedziałam, że to co najprostsze najlepiej smakuje. Powiedzenie to sprawdza się bez dwóch zdań w potrawach. Szybkie, smaczne, zdrowe, a co najważniejsze domowe. Pewłnie smaku i aromatu! Zastanawiam się, czym można zastąpić teraz truskawki, aby pozostawić tę samą ilość cukru? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cała masa możliwości! a na cukier trzeba próbować i już :)

      Usuń
  6. ciekawy pomysł :o) na fajny poranek

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...