22 sierpnia 2015

Dżem z czerwonej porzeczki.

Dżemy porzeczkowe zdecydowanie należą do moich ulubionych.
Nie są zbyt słodkie.
Właściwie dla mnie, im kwaśniejszy, tym lepszy.
Wtedy mogę się zajadać do woli.
Zrobiłam jeden w tym tygodniu.
I chyba za chwilę zrobię kolejną porcję.
Do czego i Was serdecznie zachęcam.


Dżem z czerwonej porzeczki

1,5 kg czerwonej porzeczki
700 g cukru

Porzeczkę obieramy. Zrywamy ją według kierunku, w którym opada, wtedy owoce ładnie oddzielają się od ogonków. Owoce myjemy i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy, szczególnie przy końcu gotowania, by dżem się nie przypalił. Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy na jakiś czas do góry dnem.

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie:) Sama chyba taki zrobię bo aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom wcale nie kosztuje dużo pracy, więc polecam

      Usuń
  2. taki domowy dżem to prawdziwy rarytas :)

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląa ten dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bardzo lubię dżemy porzeczkowe, szczególnie ten z czarnej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czarnej nie zdążyłam kupić i przerobić niestety :(

      Usuń
  5. Pychotka, uwielbiam domowe dżemy :) Mój ulubiony to malinowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm ale musi być pyszny :)
    Szkoda, że nie spożywam cukru, a porzeczki już opadły :/ MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne! Uwielbiam przetwory z porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wygląda ten dżem! :)
    Świetnie wyszedł! *.*

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...