13 listopada 2012

Shortbread


Jedną nogą już jesteśmy na wakacjach.
Wyjeżdżamy na chwilkę z ochładzających się już Chin.
Do bardzo ciepłego miejsca :)
Pozostało nam jedynie, no cóż... spakować się...
Cóż ja bym dała, by znaleźć się na miejscu bez tych przygotowań.

A na drogę przysmak.
Którego przygotowanie zajmuje małą chwilkę.
I nie przeszkadza w pakowaniu.




Czekoladowy shortbread

170 g mąki
115 g masła
40 g brązowego cukru
50 g chipsów czekoladowych

[Listonic]

Ucieramy ze sobą mąkę, cukier i masło. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy do tarty. Posypujemy chipsami czekoladowymi, a następnie lekko wgniatamy je w powierzchnię ciasta. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160°C i pieczemy przez ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrym nożem zaznaczamy porcje. I studzimy w formie.

7 komentarzy:

  1. miłych wakacji, także pod względem kulinarnym!:)
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo short ten bread: ) Ale to własnie jego urok : )
    Udanego wyjazdu Ci życzę, i smacznego : )

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę tego ciepła. shortbread nie zazdroszczę, bo to akurat mogę sobie upiec..;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szybkie, łatwe i pyszne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham shortbread. Ja znam wersję z cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...