20 października 2014

Warzywnie i kolorowo mi!

Nie ma chyba nic lepszego od blachy pieczonych warzyw.
Można na nią wrzucić, co mamy pod ręką.
Doprawić.
I podać z sosem jogurtowym.
Świetne, jako dodatek.
Bądź, tak jak u nas, jako osobne danie.



Pieczone warzywa z sosem ogórkowym.

czerwona papryka
batat
pietruszka
marchew
ok. 300 g brukselki
2 ząbki czosnku
sól morska
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
anyż
płatki chili (według uznania)
kilka łyżek oliwy

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grube słupki. Brukselkę pozostawiamy w całości. Zioła wraz z czosnkiem ucieramy w moździerzu. Warzywa dokładnie mieszamy z przyprawami i oliwą. Wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zapiekamy w 180°C przez ok. 30 min, bądź do czasu, aż warzywa zmiękną.


W międzyczasie przygotowujemy sos do warzyw - ze startego małego ogórka, połowy szklanki jogurtu, soli i pieprzu.

Polecam i życzę słonecznego, jak i te warzywa tygodnia!

17 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam pieczone warzywa. Szczególnie chrapkę mam na tę brukselkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nasz ulubiony zestaw <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kolorów.... Boże, ale to musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy21/10/14

    Mniam ;-) wygląda obłędnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. prawda? kolorowe talerze są takie pyszne

      Usuń
  8. Piękne kolory! Pieczona brukselka z blachy zawsze pyszna. Ostatnio testowałem pieczony topinambur i jest super.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...