26 lutego 2014

Tarta. Z pieczarkami.


Tarta z pieczarkami

ciasto:
300 g mąki
3 łyżki wody
150 g masła
1 żółtko
szczypta soli

nadzienie:
1 por (białe części)
300 g pieczarek
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
100 g startego żółtego sera
2 jajka
oliwa
sól, pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę. Wylepiamy nią formę do tarty i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Por siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą jogurt, ser, jajka, sól i pieprz. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Wykładamy pieczarki z porem. Całość zalewamy jogurtowym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na ok. 35 minut.

9 komentarzy:

  1. ooo, dawno nie jadałam tarty, przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  2. tarty zawsze i chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za zaproszenie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie i nie często bo na diecie jeszcze jestem. Wyśmienicie smakuje z polana sosem pomidorowym (czytaj: ketchup gomarowski łagodny:), bezsprzecznie polecam spróbować, dla wymagających. Pa, pa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż, mój mąż takie rzeczy też zawsze z podobnym sosem :P

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...