20 maja 2012

Ryżowy ryż.



Myślałam, że kiedy będę mieszkać w Chinach w mojej kuchni będzie tylko chińszczyzna.
Tymczasem mimo możliwości dostania wszelkich potrzebnych mi sosów i składników,
ja marzę o mozzarelli, o cieście francuskim, suszonych pomidorach...
Dlatego na naszym stole goszczą zapiekanki, makarony i sery... :)
A chińszczyzna?
Cóż, nie ma się co oszukiwać.
Chińszczyzna najlepiej smakuje w restauracji.
Dlatego zamiast męczyć się w domu, próbując powtórzyć ten niesamowity smak dania z restauracji, lepiej po prostu zjeść na mieście :)
[z drugiej strony myślę sobie, że właśnie w ten sposób powinniśmy korzystać z pobytu tutaj, bo gotować po chińsku będziemy mogli nawet, kiedy stąd wyjedziemy - takie mam wytłumaczenie hehe]
klik

Czasem jednak weźmiemy się za gotowanie.
Oczywiście zazwyczaj jest to ryż :)
Tym razem...



Ryż z pędami czosnku

200 g ryżu
2 duże boczniaki
2 jajka
mała cebula
marchew
pęczek pędów czosnku (ok 200 g)
pół łyżeczki startego imbiru
pół łyżeczki płatków chili
3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu teriyaki
olej do smażenia

Na oleju podsmażamy imbir i płatki chili. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy ok. 5 minut na dużym ogniu. Dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy, dolewamy sosy, chwilę smażymy i dolewamy roztrzepane jajka. Mieszamy, aż jajka się zetną.
Podajemy na ciepło.


8 komentarzy:

  1. Ryzowy ryz jest super:) Tylko tak jak Ty masz problem z dostaniem mozzarelli to ja chyba nie dostane pedow czosnku:)
    A tak w temacie ryzowym - moim "glownym" i jedynym daniem na poczatku studiow w DE byl ryz (z torebki), kukurydza (z puszki) i starty ser (najtanszy) ;) Samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze, że te czasy już minęły, co? :)
      i życzę owocnych poszukiwań, bo pędy czosnku są pyszne!

      Usuń
  2. pół roku temu nie mogłam nawet korzenia imbiru dostać w naszym miasteczku :)))
    o pędach czosnku nie marze, ale taka chińszczyznę bym wsunęła !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam kciuki, może gdzieś się jednak trafi :)

      Usuń
  3. Ostatnio nie mogłam znaleźć groszku cukrowego :D Ale nie zdziwię się jak przy braku podstawowych składników znajdę te najdziwniejsze :D
    Ryż jak najbardziej na plus! Zawsze smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety tak to jest, ja mam problem z przygotowaniem czegoś, ze składników, które w Polsce można spotkać na każdym kroku

      Usuń
  4. bardzo lubię domową chińszczyznę, mój mąż, którego do "chińczyka" bym nie wyciągnęła, taką domową też je z przyjemnością:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Cos w tym jest, ze chinszczyzna najlepiej smakuje w restauracji - o ile, oczywiscie, restauracja jest porzadna. Ale domowy wariant tez moze byc dobry. Twoj wyglada, jakby taki byl - no i te pedy czosnku...

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...