18 maja 2012

Finger food.




Bakłażanowa przystawka.

250 g mąki
120 g semoliny
oliwa z oliwek
szczypta soli
ciepła woda (ok. 160 ml)
7 g suszonych drożdży
mały bakłażan
cebula
papryka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
suszone zioła (wg. uznania)

[Listonic]

Bakłażana kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażan, aż będzie miękki i ładnie się zrumieni. Zdejmujemy z ognia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni smażymy dalej posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Dodajemy bakłażan, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - zioła, sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło mieszamy z odrobiną ziół.
Przygotowujemy ciasto:
Mąki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy 1 łyżkę oliwy, drożdże i sól. Dokładnie mieszamy i powoli dolewamy wodę, tak by powstała jednolita masa. Następnie rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego małe kręgi.
Na każdym z kręgów rozsmarowujemy masło ziołowe a na nim układamy farsz z papryką i bakłażanem.
Zapiekamy 15-20 minut w 190°C.

10 komentarzy:

  1. Fajne danie. Takie mini pizze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zauważyłam, że im mniejsza pizza tym mi lepiej smakuje! niedługo zacznę robić jakieś mikroskopijne chyba ;)

      Usuń
  2. super propozycja na imprezkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak właśnie było u mnie, rozeszły się migiem

      Usuń
  3. Właśnie takich przepisów szukam na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie ! :)
    kurczę, nigdy nie wiedziałam co mogę przyrządzić z bakłażana, a ten przepis wydaję się świetny :)
    postaram się go w najbliższym czasie wypróbować i zaskoczyć rodzinkę takimi cudeńkami :)



    pozdrawiam i zapraszam na:
    verde-scuro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczna przekaska:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...