Bakłażanowa przystawka.
250 g mąki
120 g semoliny
oliwa z oliwek
szczypta soli
ciepła woda (ok. 160 ml)
7 g suszonych drożdży
mały bakłażan
cebula
papryka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
suszone zioła (wg. uznania)
[Listonic]
Bakłażana kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażan, aż będzie miękki i ładnie się zrumieni. Zdejmujemy z ognia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni smażymy dalej posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Dodajemy bakłażan, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - zioła, sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło mieszamy z odrobiną ziół.
Przygotowujemy ciasto:
Mąki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy 1 łyżkę oliwy, drożdże i sól. Dokładnie mieszamy i powoli dolewamy wodę, tak by powstała jednolita masa. Następnie rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego małe kręgi.
Na każdym z kręgów rozsmarowujemy masło ziołowe a na nim układamy farsz z papryką i bakłażanem.
Zapiekamy 15-20 minut w 190°C.
Fajne danie. Takie mini pizze:)
OdpowiedzUsuńzauważyłam, że im mniejsza pizza tym mi lepiej smakuje! niedługo zacznę robić jakieś mikroskopijne chyba ;)
Usuńświetne!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
super propozycja na imprezkę
OdpowiedzUsuńtak właśnie było u mnie, rozeszły się migiem
UsuńWłaśnie takich przepisów szukam na imprezę :)
OdpowiedzUsuńspiszą się idealnie!
Usuńwygląda pięknie ! :)
OdpowiedzUsuńkurczę, nigdy nie wiedziałam co mogę przyrządzić z bakłażana, a ten przepis wydaję się świetny :)
postaram się go w najbliższym czasie wypróbować i zaskoczyć rodzinkę takimi cudeńkami :)
pozdrawiam i zapraszam na:
verde-scuro.blogspot.com
smaczna przekaska:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń