14 maja 2012

Po polsku!

Jednym z moich ulubionych,
I łatwych do przygotowania,
Dań z kuchni polskiej
są kluski kładzione.
Zapewne dobrze Wam znane.

Nadają się do sosów, do mięs, ale pokraszone cebulką też smakują bardzo dobrze.
Najlepsze z ogórkiem kiszonym :)

Zapraszam na polski obiad!




Kładzione

400 g mąki
szklanka ciepłej wody
3 jajka
łyżka stopionego masła + masło do smażenia
sól
mała cebula 

[Listonic]

Jajka rozbijamy w misce z wodą. Mieszając powoli wsypujemy mąkę z odrobiną soli i wlewamy masło. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Im dłużej miksujemy, tym kluski będą pulchniejsze. Metalową łyżkę moczymy we wrzątku i nabieramy na nią małe porcje ciasta. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok. 2 minuty. Polewamy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulką. Podajemy na ciepło.


7 komentarzy:

  1. mmmm pychota :) na pewno takie zrobię, u mnie w domu to takie były do mleka robione.

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też mama robiła takie na mleku, jakie to było pyszne mhhhh:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie takie kladzione kluseczki z twarogiem i podsmazona cebulka, mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. coraz większą ochotę mam na te "kładzioki" :)mmm z cebulką mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię takie kluseczki z ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka. Wyglada super.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...