Jednym z moich ulubionych,
I łatwych do przygotowania,
Dań z kuchni polskiej
są kluski kładzione.
Zapewne dobrze Wam znane.
Nadają się do sosów, do mięs, ale pokraszone cebulką też smakują bardzo dobrze.
Najlepsze z ogórkiem kiszonym :)
Zapraszam na polski obiad!
Kładzione
400 g mąki
szklanka ciepłej wody
3 jajka
łyżka stopionego masła + masło do smażenia
sól
mała cebula
[Listonic]
Jajka rozbijamy w misce z wodą. Mieszając powoli wsypujemy mąkę z odrobiną soli i wlewamy masło. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Im dłużej miksujemy, tym kluski będą pulchniejsze. Metalową łyżkę moczymy we wrzątku i nabieramy na nią małe porcje ciasta. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok. 2 minuty. Polewamy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulką. Podajemy na ciepło.
I łatwych do przygotowania,
Dań z kuchni polskiej
są kluski kładzione.
Zapewne dobrze Wam znane.
Nadają się do sosów, do mięs, ale pokraszone cebulką też smakują bardzo dobrze.
Najlepsze z ogórkiem kiszonym :)
Zapraszam na polski obiad!
Kładzione
400 g mąki
szklanka ciepłej wody
3 jajka
łyżka stopionego masła + masło do smażenia
sól
mała cebula
[Listonic]
Jajka rozbijamy w misce z wodą. Mieszając powoli wsypujemy mąkę z odrobiną soli i wlewamy masło. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Im dłużej miksujemy, tym kluski będą pulchniejsze. Metalową łyżkę moczymy we wrzątku i nabieramy na nią małe porcje ciasta. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok. 2 minuty. Polewamy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulką. Podajemy na ciepło.
mmmm pychota :) na pewno takie zrobię, u mnie w domu to takie były do mleka robione.
OdpowiedzUsuńu mnie też mama robiła takie na mleku, jakie to było pyszne mhhhh:)
OdpowiedzUsuńlubie takie kladzione kluseczki z twarogiem i podsmazona cebulka, mniammm:)
OdpowiedzUsuńcoraz większą ochotę mam na te "kładzioki" :)mmm z cebulką mmmm :)
OdpowiedzUsuńja robię takie kluseczki z ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi na nie apetytu:)
OdpowiedzUsuńblog o życiu & podróżach
blog o gotowaniu
Pychotka. Wyglada super.
OdpowiedzUsuń