9 września 2011

Czas na makaron.

Po okresie lenistwa wpadłam w wir zajęć.
Jestem na etapie przewracania swojego życia do góry nogami.
Muszę przyzwyczaić się do nowego trybu, ponownie wyrobić w sobie nawyki, które gdzieś po drodze przestały mi być potrzebne. A znów mi się przydadzą..
Rozplanowanie tygodnia będzie polegało teraz na czymś zupełnie innym, niż do tej pory.
Czy czasu starczy jedynie na makaron?



Penne z brokułami

250 g brokułów
50 g sera z niebieską pleśnią
3 garście szpinaku
1 łyżka migdałów
1 cebula
90 g śmietany
90 g serka mascarpone
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa

[Listonic]


Brokuły dzielimy na różyczki. Blanszujemy je w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Następnie dobrze odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie wraz pokrojonymi w 5 cm kostkę liśćmi szpinaku. Dodajemy śmietanę i mascarpone. Po zagotowaniu dodajemy ser pleśniowy i czekamy, aż ładnie się stopi. Doprawiamy do smaku. Do całości wrzucamy brokuły i ugotowany makaron. Wszystko razem ostrożnie podgrzewamy. Posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami.

18 komentarzy:

  1. Migdały stanowią rewelacyjny dodatek do makaronu!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet jak czasu duzo na gotowanie to taki makaron jest super. A z reorganizacja planow codziennych dasz rade:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli chociaż na makaron znajdzie się czas to już nie jest źle:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedynie? Ja bym wszamała z miłą chęcią ten obrazek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli znajdzie sie czas na TAKI makaron - to juz jest dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny sposob na makaron, krewmowe mascarpone, migdaly i brokuly... to musi byc pyszne!
    A coz to, Kochana za rewolucja w Twoim zyciu nadchodzi? :)

    pozdrawiam cieplutko!
    :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodałabym kilka pomidorków koktajlowych, ale i tak bardzo smakowita pozycja.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zatem siły, Emmo, siły!
    A taki makaron to ja zawsze...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy9/9/11

    Jestem fanką letnich makaronów. Zawsze smakuję przepysznie, nawet jeśli przygotowanie jest banalnie proste.

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie:))) do makaronu fajnie pasuje też podprażony słonecznik lub orzeszki piniowe:) polecam:) Wczoraj uświadomiłam sobie jak wiele makaronu zjadamy u mnie w domu..szkoda pisać..;)ale zawsze staramy się, żeby był pyszny i zdrowy!
    Uściski! i powodzenia w nowych zmaganiach:)
    J.

    OdpowiedzUsuń
  11. Makarony to najlepsze obiadki na świecie;)Twój prezentuje się znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na makaron zawsze jest dobra pora. A to danie to propozycja na szybki i pyszny obiadek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Doctor, jestem tego samego zdania!

    Agnieszko, staram się, ale czas mi ucieka bardzo :(

    Aciri, no dobrze byłoby wygospodarować chociaż te 15 minut :)

    piegowata, Maggie, macie rację, ja makaron też w zawsze i wszędzie, więc może nie warto żałować braku czasu? :)

    nat. nie taka, o której myślisz :P buziaki!

    gruba jadzia, ciekawy pomysł, następnym razem wypróbuję z pomidorkami, jak dla mnie mogą być w każdym daniu

    ewelajna, dziękuję Kochana :*

    shaday, takie to są makaronowe plusy, nawet z samą oliwą i parmezanem smakuje wyśmienicie!

    dotblogg, to zupełnie jak u nas, makaron jest na pierwszym miejscu

    Monisia, dziękuję i zgadzam się w 100%

    aga :)

    Kasinka, mam nadzieję wypróbujesz

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam dostałam ślinotok na widok tych pyszności, dodaję do obserwowanych i czekam na więcej kulinarnych wrażeń :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A Ty już jesteś tutaj, czy jeszcze TAM? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Friday, bardzo mi miło, że wpadłaś w odwiedziny! Mam nadzieję, gościć Cię częściej! Pozdrawiam

    Bazylia, znaczy to, że nasze smaki takie same! :)

    Polka, tutaj, tzn. ciągle TAM :) uściski!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...