16 czerwca 2015

Szparagowy czas trwa.

Jeszcze chwilka
Jeszcze dwie
I będzie po szparagach
Tymczasem...
Jemy, jemy, jemy!


Tarta ze szparagami
(wg. pomysłu J.Olivera)

opakowanie ciasta francuskiego
250g ziemniaków
250g szparagów
50g sera Old Amsterdam
50g sera Cheddar
opakowanie śmietany kremówki
pół łyżki masła
3 jajka
sól, pieprz



Szparagi obieramy, kroimy na poł i gotujemy przez ok. 5 minut następnie odcedzamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 15 minut. Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem i mieszamy ze startym serem. W drugiej misce ubijamy jajka ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z ziemniakami. Blachę, trochę mniejszą od rozmiaru ciasta, tak by jego brzegi odrobinę wystawały, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto francuskie. Ciasto smarujemy masłem, wylewamy na nie masę ziemniaczaną. Na masie rozkładamy szparagi. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny przepis. Nie ma to jak szparagi i ser - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi smakować wspaniale <3

    OdpowiedzUsuń
  3. łoooooo! przepis idealny - szparagi i ziemniaki, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Uwielbiam lato, bo daje tyle możliwości kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100% . Lato pełne jest możliwości!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...