1 grudnia 2014

Makaron z dynią.



z bloga Pysznościowe Pyszności

Makaron z dynią 

400 g dynii
100 g sera Gorgonzola
1 cebula
200 ml śmietanki 30%
garść orzechów włoskich
cynamon (wg. uznania)
gałka muszkatołowa (wg. uznania)
imbir (wg. uznania)
sól, pieprz
łyżka masła
makaron

Dynię obieramy, pozbywamy się nasion, kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy dynię i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, aż dynia trochę zmięknie. Dodajemy pokruszony ser i śmietankę. Delikatnie razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy orzechy. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem. Podajemy z ugotowanym makaronem.

8 komentarzy:

  1. kiedyś próbowałam podobnej potrawy ale kompletnie mi nie wyszła, muszę chyba przekonać się raz jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosto i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Dynia, gorgonzola i orzechy to znakomite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda? :) zdecydowanie jedno z moich ulubionych

      Usuń
  4. moje smaki, idealnie, minimum...bez kombinowania jakiegoś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Praktycznie jednokolorowe, jednak wyjątkowo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo czasem te niepozornie wyglądające potrawy są najlepsze

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...