1 listopada 2013

Kuleczki z soczewicy.

Ostatnimi czasy bardzo lubimy soczewicę.
Jakoś tak ciągle mamy na nią ochotę.



Były też kuleczki z soczewicy z zieloną fasolką i marchewką, w pysznym pomidorowym sosie.




Kuleczki z soczewicy.
(z książki Vegatarian Cooking)

375 g soczewicy
2 marchewki
200 g fasolki szparagowej
1 cebula
1 duży ziemniak
250 ml passaty pomidorowej
100 g mąki
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany kremówki
łyżka suszonego imbiru
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej kurkumy
sól
olej

Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy. Na tarce zetrzyj cebulę i ziemniaka. Odciśnij z soku. Wymieszaj z ostudzoną soczewicą. Dodaj kolendrę, kurkumę, sól i mąkę. Z dokładnie wymieszanej masy formuj kuleczki, następnie włóż je do lodówki na ok. 40 minut. Rozgrzej dużo oleju na patelni. Wrzuć kulki i smaż na głębokim oleju, aż się zrumienią. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmażaj przez ok. 1 minutę. Dolej passatę, bulion i śmietanę. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Gotuj pod przykryciem pól godziny.

8 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kusząca obiadowa propozycja :]

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie :) od dawna mnie kusi żeby coś upichcić z soczewicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelka! I przyjazne dla kieszeni - a to duzy plus, kiedy trzeba zaczac odkladac pieniadze na swieta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne danie :) nawet dla nieprzepadających za soczewicą :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda to przepysznie! uwielbiam wszystkie składniki, więc na pewno wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezwykłe danie! Nie wpadłabym na takie rozwiązanie, super :-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...