22 października 2013

Makaron udon.

Pszenny japoński makaron.
Pierwszy raz na naszym stole.
Mieliście już okazję wypróbować?



Makaron udon z pastą sezamową.

400 g makaronu udon
400 g kapusty bok choy
3 pęczki szczypiorku
łyżeczka suszonego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oliwy
2 łyżki pasty tahini
3 łyżki sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
łyżka ziaren sezamu


Makaron gotujemy we wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski, zlewamy łyżką oleju sezamowego i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy na nią pokrojoną kapustę, posiekany szczypiorek i imbir. Smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy sos zrobiony z pasty tahini, sosu sojowego i soku z cytryny. Dodajemy makaron. Całość dobrze mieszamy i podgrzewamy kolejne kilka minut. Przed podaniem skrapiamy pozostałym olejem sezamowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamowymi.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. makaron bardzo lubię
    niestety kapusty w okolicy brak :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy22/10/13

    A jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  3. To mój ulubiony azjatycki makaron.
    Pysznie u Ciebie podany!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! sama nie mogę uwierzyć, że nigdy wcześniej go nie przygotowałam...

      Usuń
  4. Uwielbiam udon, ale dotąd zazwyczaj jadłam go w zupie - trochę w koreańskim stylu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię Udon :) Mam jeszcze 2 paczki świeżego w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nooo, nie znam, zaś nie znam ;p jestem bardzo ciekawa smaku!!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś moim mistrzem, ratujesz mi tyłek, bo przyjeżdża chłopak, a obiecałam Udon w curry- problem, curry się skończyło XD, a sezam jest ;=;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej taka odpowiedzialność! Mam nadzieję, że smakowało :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...