14 października 2013

Jesień jest pyszna!

Zachciało nam się pierogów.
No to są :)


Dyniowy farsz do pierogów.
(z bloga Przysmaki Karolki / z moimi drobnymi zmianami)

400 g ziemniaków
700 g miąższu z dyni
pół szklanki startego parmezanu
pół średniej cebuli
oliwa
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy. Dynię kroimy w kostkę. W misce dokładnie mieszamy dynię z oliwą, tak by każda kostka była dokładnie obtoczona. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie ze sobą, tak by powstała odpowiednia dla nas konsystencja farszu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wypełniamy farszem ciasto i robimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. U nas dodatkowo podsmażone na patelni.


Smacznej jesieni!

4 komentarze:

  1. wyglądają pysznie! Nie ma jak domowe pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  2. pora na dynie:) pierogów jeszcze nie robiłam, to fakt

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...