Lubię piec brownie ( to już trzecie w Moim Ogródku - klik, klik ).
Głównie dlatego, że nie pochłania zbyt wiele czasu.
A czekoladzie też rzadko mówię nie.
Więc kiedy nachodzi mnie ochota na jakieś łakocie.
Często sięgam po brownie.
Tym razem z bananem.
Brownie z bananem.
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g jogurtu naturalnego
180 g mąki
dojrzały banan
100 g brązowego cukru
120 g mieszanki orzechów
40 g płatków migdałowych
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukry waniliowego
szczypta soli
100 g cukru pudru
40 g masła
2 łyżki kakao
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Połamaną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzechy grubo siekamy. Mieszamy w misce z mąką, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem. Czekoladę łączymy z mąką, a następnie dodajemy bananowe puree. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej papierem formy o boku 24cm. Pieczemy ok. 35 minut.
Przygotowujemy polewę:
Cukier puder, masło oraz kakao rozgrzewamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Kiedy trochę przestygnie polewamy masą nasze brownie. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Głównie dlatego, że nie pochłania zbyt wiele czasu.
A czekoladzie też rzadko mówię nie.
Więc kiedy nachodzi mnie ochota na jakieś łakocie.
Często sięgam po brownie.
Tym razem z bananem.

Brownie z bananem.
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g jogurtu naturalnego
180 g mąki
dojrzały banan
100 g brązowego cukru
120 g mieszanki orzechów
40 g płatków migdałowych
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukry waniliowego
szczypta soli
100 g cukru pudru
40 g masła
2 łyżki kakao
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Połamaną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzechy grubo siekamy. Mieszamy w misce z mąką, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem. Czekoladę łączymy z mąką, a następnie dodajemy bananowe puree. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej papierem formy o boku 24cm. Pieczemy ok. 35 minut.
Przygotowujemy polewę:
Cukier puder, masło oraz kakao rozgrzewamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Kiedy trochę przestygnie polewamy masą nasze brownie. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Banany to świetny dodatek do brownie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Z tymi migdałami wygląda wyjątkowo apetycznie :) a o brownie z bananem pisałam też u siebie, ale w przepisie o brownie wegańskim - polecam :)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję
UsuńO matko! To istny raj dla podniebienia! :)
OdpowiedzUsuńPyszne cudo, mnóstwo magnezu :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a nie rozpada się ?
OdpowiedzUsuńNie :) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wygląda wyśmienicie. Arcydzieło jak dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńsmacznego! :)
Usuń