1 lutego 2016

Brownie z bananem.

Lubię piec brownie ( to już trzecie w Moim Ogródku - klik, klik ).
Głównie dlatego, że nie pochłania zbyt wiele czasu.
A czekoladzie też rzadko mówię nie.
Więc kiedy nachodzi mnie ochota na jakieś łakocie.
Często sięgam po brownie.
Tym razem z bananem.


Brownie z bananem.

200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g jogurtu naturalnego
180 g mąki
dojrzały banan
100 g brązowego cukru
120 g mieszanki orzechów
40 g płatków migdałowych
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukry waniliowego
szczypta soli
100 g cukru pudru
40 g masła
2 łyżki kakao

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Połamaną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzechy grubo siekamy. Mieszamy w misce z mąką, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem.  Czekoladę łączymy z mąką, a następnie dodajemy bananowe puree. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej papierem formy o boku 24cm. Pieczemy ok. 35 minut.
Przygotowujemy polewę:
Cukier puder, masło oraz kakao rozgrzewamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Kiedy trochę przestygnie polewamy masą nasze brownie. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Banany to świetny dodatek do brownie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tymi migdałami wygląda wyjątkowo apetycznie :) a o brownie z bananem pisałam też u siebie, ale w przepisie o brownie wegańskim - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko! To istny raj dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne cudo, mnóstwo magnezu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, a nie rozpada się ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Wygląda wyśmienicie. Arcydzieło jak dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...