6 listopada 2013

Ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe są zazwyczaj pyszne!
To, z bloga addiopomidory
Było również wyśmienite!
I gościom naszym smakowało.
Nawet bardzo!
Także serdecznie polecam, do wypróbowania.
Niezwykle ekspresowe
I niezwykle smaczne.


Ciasto marchewkowe

4 jajka
4 duże marchewki
1 szklanka oleju
300 g mąki
300 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
ok. 100 g orzechów włoskich
(w oryginalnym przepisie ok 75g rodzynek-ja nie dodałam)


Jajka i cukier ucieramy na gładką masę. Powoli dodajemy mąkę i olej. Do masy dodajemy startą na tarce marchew, proszek do pieczenia, sodę i orzechy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35 cm). Pieczemy w 180°C przez ok. 50 minut (bez nawiewu). Kiedy ciasto wystygnie polewamy polewą.

14 komentarzy:

  1. Pyszne!
    Ten kolor zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mnie on urzekł na blogu u Ani :)

      Usuń
  2. kolejny raz postanawiam zrobić ciasto marchewkowe:) czeka na realizację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie będziesz żałować, jestem przekonana :)

      Usuń
  3. Jedno z najlepszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ekspresowe to coś dla mnie! A marchewkowce uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekspresowe ekspresowe, ani się obejrzysz, a już będzie w piekarniku

      Usuń
  5. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. było pyszne! szkoda, że się skończyło... Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Można je robić codziennie i sie nie znudzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, można. Polecam.

      Usuń
  7. Anonimowy13/12/13

    ja mam piekarnik tylko z nawiewem , chcialabym wiedziec czy tez wyjdzie?wyglada pysznie a moja coreczka uwielbia takie ciasta.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że nie powinno być problemu
      mam nadzieję, ze będzie smakowało :)
      Pozdrawiam

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...