3 lipca 2013

Minestrone z pesto.



Zupa minestrone.

2 marchewki
łodyga selera naciowego
3 ziemniaki
2 duże cukinie
3 pomidory
cebula
4 ząbki czosnku
puszka czerwonej fasoli
3 łyżeczki pesto
3 łyżki oliwy
1,5 l bulionu
liść laurowy
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Parmezan do dekoracji

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i czosnek. Smażymy dalej przez kolejne 5 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszając smażymy dalej przez chwilę. Dolewamy gorący bulion. Dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i obrane, pokrojone pomidory. Gotujemy pod przykryciem niecałe 10 minut. Po tym czasie dodajemy opłukaną czerwoną fasolę. Gotujemy kolejne 10 min. Dodajemy pesto i gotujemy parę chwil. Na talerzach posypujemy startym serem.

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna zupa, choć nie nasza to jakaś taka swojska:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to przez te warzywka chyba :)

      Usuń
  2. bardzo smacznie się prezentuje, muszę wypróbować ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie :)
      pozdrawiam!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...