11 lipca 2012

Pysznie, zielono!

Czy też się topicie?
Ja się topię strasznie.
I obawiam się, że nie przestanę, do końca sierpnia.
Najchętniej zaszyłabym się na ten czas w mieszkaniu i słońce podziwiała zza okna. 
A tu zakupy trzeba zrobić,
Psa wyprowadzić, 
I takie różne inne.
Uffff...



Chrupiące szparagi
(4 porcje)

ok. 20 sztuk szparagów
łyżka startego Parmezanu
łyżeczka świeżo mielonej soli
2 łyżki oliwy z oliwek

[Listonic]

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. 
Szparagi myjemy, a następnie odcinamy dolne części, tak by szparagi były mniej więcej tej samej długości. Osuszone, rozkładamy ( jeden obok drugiego ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skraplamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut, przewracając szparagi raz podczas pieczenia. Przekładamy na talerz i posypujemy serem. Podajemy od razu.



Enjoy!

6 komentarzy:

  1. Emmo, u nas pogoda czekoladowa, więc nic nie wiem o topieniu się. Mam jakies mgliste wspomnienia z eszłych lat, ale w tym roku "jedynie" nad morzem chłodniej..." i ja właśnie w tym regionie...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szparagi - pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smaczne szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gorąco strasznie! Topiłam się przedwczoraj, ale na razie z dnia na dzień robi się coraz lepiej, byle tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upały straszne, ale nie narzekam :) Latem mamy przecież wspaniałe warzywa i owoce sezonowe - jak na przykład te piękne szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wymiękamy! Cieszymy się latem ;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...