Lubicie zapiekanki?
Jeśli tak, dziś coś dla Was!
Makaronowo - grzybowa zapiekanka
60 g sera mozzarella
140 g masła
350 g różnych grzybów
2 żółtka
4 łyżki startego Parmezanu
55 g mąki
500 ml mleka
liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
400 g makaronu
[Listonic]
Przygotowujemy beszamel topiąc w rondelku, na małym ogniu 50 g masła i dodając powoli mąkę. Ciągle mieszamy przez ok. 1 minutę. Powoli dolewamy mleko, ciągle mieszając, aż masa zrobi się gładka i gęsta. Dodajemy liść laurowy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Usuwamy liść, a całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy startą mozzarellę i odstawiamy. Na patelni roztapiamy 25 g masła, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby i smażymy przez 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, tak by był lekko twardy. Następnie odcedzamy go wrzucamy ponownie do garnka. Dodajemy pozostałe nam masło, żółtka jajek oraz ok 1/3 beszamelu. Przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grzyby.
Formę żaroodporną smarujemy oliwą. Makaron z sosem wkładamy do formy i zalewamy całość pozostałym beszamelem. Posypujemy parmezanem. Pieczemy w 200°C przed 15-20 minut.
Smacznego!
Jeśli tak, dziś coś dla Was!
Makaronowo - grzybowa zapiekanka
60 g sera mozzarella
140 g masła
350 g różnych grzybów
2 żółtka
4 łyżki startego Parmezanu
55 g mąki
500 ml mleka
liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
400 g makaronu
[Listonic]
Przygotowujemy beszamel topiąc w rondelku, na małym ogniu 50 g masła i dodając powoli mąkę. Ciągle mieszamy przez ok. 1 minutę. Powoli dolewamy mleko, ciągle mieszając, aż masa zrobi się gładka i gęsta. Dodajemy liść laurowy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Usuwamy liść, a całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy startą mozzarellę i odstawiamy. Na patelni roztapiamy 25 g masła, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby i smażymy przez 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, tak by był lekko twardy. Następnie odcedzamy go wrzucamy ponownie do garnka. Dodajemy pozostałe nam masło, żółtka jajek oraz ok 1/3 beszamelu. Przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grzyby.
Formę żaroodporną smarujemy oliwą. Makaron z sosem wkładamy do formy i zalewamy całość pozostałym beszamelem. Posypujemy parmezanem. Pieczemy w 200°C przed 15-20 minut.
Smacznego!
Uwielbiamy, ostatnio robilam zapiekanke z czarnego ryzo z grzybami i serem.
OdpowiedzUsuńO mozarelle znalazlas:) Usciski.
Nie ma to, jak zapiekanka wiem wiem :)
UsuńAgnieszko! I tak i nie :) tutaj mozzarella taka pizzowa, ale taaak dzisiaj w sklepie znalazłam buffalo (pierwszy raz od dwóch lat...), która nie przetrwała w naszym domu nawet 30 minut :) pyyyycha!
och, wpraszam się na tę pyszną zapiekankę!
OdpowiedzUsuńTak, bardzo lubię zapiekanki :) Zwłaszcza makaronowe. Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńJa, ja! Ja lubie :) Ta musi byc wspaniala.
OdpowiedzUsuńKocham każde zapiekanki, tą też
OdpowiedzUsuńjuż ją uwielbiam!:))
OdpowiedzUsuńuściski!
J