4 maja 2012

Tort mało tortowy.




Tegoroczny, wspólny, Mój i Niedźwiedzia tort urodzinowy jedliśmy z małym opóźnieniem.
Tort nasz był też wyjątkowo mało tortowy.
Torto - tarta smakowała jednak wybornie.
I już nie mogę się doczekać, kiedy będę miała okazję upiec ją ponownie!


Nie jestem fanką Jamie'go Oliver'a, ale muszę przyznać, że jego przepisy są niesamowite.

Śledząc więc jego przepis... (z moimi drobnymi zmianami)

Tarta śliwkowa
( o średnicy 28 cm )

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
125g zimnego masła
skórka otarta z połowy cytryny
1 duże jajko
kilka łyżek mleka

Mąkę przesiewamy na blat, na nią przesiewamy cukier puder. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło i łączymy składniki przecierając je w palcach. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodajemy skórkę cytrynową. Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę. Oprószamy mąką. Kulę następnie uklepujemy, by powstał z niej gruby placek. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na blacie a następnie wykładamy ciastem formę tworząc rant. Wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
Po tym czasie pieczemy ciasto w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Krem migdałowy:

280 g zmielonych migdałów
50 g mąki pszennej
1 laska wanilii
250 g masła
250 g cukru
3 jajka

Laskę wanilii przecinamy na pół i wydrapujemy z niej miąższ. Ucieramy masło, cukier i miąższ z wanilii na gładką masę. Dodajemy migdały wymieszane z mąką. Dolewamy rozmącone jajka i miksujemy to na gładki krem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

1 kg mieszanych śliwek
80 g cukru waniliowego
pół łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozprowadzona w 1 łyżeczce wody

[Listonic]

Kroimy śliwki na pół i usuwamy z nich pestki. Połowę śliwek drobno siekamy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier waniliowy i przyprawę do pierników. Dusimy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i będą miały konsystencję dżemu, wtedy zagęszczamy je mąką kukurydzianą i doprowadzamy do wrzenia.
Pozostałe śliwki kroimy na ćwiartki. posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na 5 minut, by owoce puściły sok.
Nakładamy gorący dżem na podpieczony spód i wygładzamy. Na dżemie rozsmarowujemy krem migdałowy. Na wierzchu układamy śliwki, wciskając je lekko w krem.
Pieczemy w 180°C przez ok. 1 godzinę.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Na wypadek, gdyby z formy wyciekał sok, umieszczamy pod spodem blachę ( u mnie się przydała ).





Enjoy!

12 komentarzy:

  1. nie mogę się doczekać śliwkowego sezonu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tam, oj tam... ale ważne, Emmo, że ze smakiem ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4/5/12

    tarta wygląda wspaniale! ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moze i malo tortowy, ale za to bardzo owocowy i na pewno przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. śliwkowe ciasta to chyba moje ulubione... obok marchewkowych :D no i wygląda cudnie, aż żal, że nie da się go wyjąć z ekranu, żeby spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Te zbliżenia takie apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  7. a mnie zachwyca krem migdałowy :) musi wybornie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda baardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiele bym oddała za kawałek takiego tortu. Pyszne ciasto, krem i owoce… Szaleństwo!!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo, czy to znaczy, że zdrowo się odżywiam? :)
    dziękuję!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...