29 lutego 2012

Ziemniaki górą!

Wiecie już dobrze, że lubię ziemniaki.
Że jem je ciągle i wciąż :)
Niestety, z tych ziemniaków, dostępnych tutaj nie wszystko da się przygotować.
Są kruche i słodkie.
A o młodych to już w ogóle można zapomnieć...
Frytki z naszych ziemniaków, też niezbyt.
Ale pokrojone w kostkę pieczone ziemniaczki udały się.
Nie ma co!

Zapraszam.


Pieczone ziemniaczki.

dowolna ilość ziemniaków
oliwa z oliwek
świeżo mielona sól

 [Listonic]

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kilkucentymetrową  kostkę. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy ziemniaki i gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut. Tak, by nadal były twarde. Następnie zdejmujemy z ognia. W międzyczasie wykładamy papierem blachę do pieczenia i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika, by oliwa nagrzała się.
Ziemniaki odcedzamy i wrzucamy ponownie do garnka. Przykrywamy i potrząsamy garnkiem, tak by powierzchnia ziemniaków nie była całkowicie gładka, dzięki temu ziemniaki będą bardziej chrupiące. Przekładamy ziemniaki na rozgrzaną blachę. Staramy się, by każdy kawałek był dobrze obtoczony w oliwie.
Pieczemy  na górnym poziomie piekarnika przez ok. 45-50 minut (aż ładnie się zrumienią i nie będą twarde), przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę.
Podajemy od razu, posypane świeżo zmieloną solą.
Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Pieczone ziemniaczki są pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam sobie smażone talarki z ziemniaków, kubek mleka pyszota!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam talarki. Z maślanką! Pycha!

      Usuń
  4. Przeczytalam tytul "Ziemniaki gora" i juz mialam wznosic rece i dolaczyc sie z yeaaaahhh!:):) Tez lubimy, oj bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, nawet na końcu świata nasze polskie ziemniaki górą :))
      uściski!

      Usuń
  5. I ja się dopisuję do ziemniaczanych zwolenników:) Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam w klupie ziemniakożerców :)
      pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, a przeciez daje tyle mozliwosci!

    OdpowiedzUsuń
  7. za ziemniakami ogolnie to nie przepadam, ale takie pieczone jak najbardziej mi odpowiadaja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ziemniaków nie gotowałam i kroiłam je w plastry. Naczynie żaroodporne wykładałam plasterkami, zalewałam olejem, przyprawiałam. A potem posypałam serem. Można jeszcze pieczarkami i smażoną cebulą :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...