Kiedy idę w gości, nigdy z pustymi rękami.
Ostatnio była tarta.
Niestety przygotowałam za mało ;)
Bo smakowała każdemu.
Tarta prowansalska.
200g mąki
100g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
2 jajka
mała cukinia
mały bakłażan
cebula
ząbek czosnku
zielona papryka
50 g startej mozzarelli
150 ml gęstej śmietany
łyżeczka posiekanej pietruszki
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
[Listonic]
Przygotowujemy ciasto:
Masło i mąkę siekamy razem ostrym nożem. Dodajemy odrobinę soli, dolewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę o średnicy 32 cm wykładamy ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut (170°C).
Warzywa myjemy. Cukinię, bakłażana, cebulę i paprykę bez gniazd nasiennych kroimy na plasterki. Czosnek siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez parę minut cebulę z czosnkiem. Następnie dorzucamy resztę warzyw oraz przyprawy. Dusimy razem przez ok. 15 minut, później strudzimy i osączamy z sosu.
Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy starty ser i warzywa. Wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut.
Równie dobra na ciepło, jak i na zimno.
Ostatnio była tarta.
Niestety przygotowałam za mało ;)
Bo smakowała każdemu.
Tarta prowansalska.
200g mąki
100g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
2 jajka
mała cukinia
mały bakłażan
cebula
ząbek czosnku
zielona papryka
50 g startej mozzarelli
150 ml gęstej śmietany
łyżeczka posiekanej pietruszki
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
[Listonic]
Przygotowujemy ciasto:
Masło i mąkę siekamy razem ostrym nożem. Dodajemy odrobinę soli, dolewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę o średnicy 32 cm wykładamy ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut (170°C).
Warzywa myjemy. Cukinię, bakłażana, cebulę i paprykę bez gniazd nasiennych kroimy na plasterki. Czosnek siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez parę minut cebulę z czosnkiem. Następnie dorzucamy resztę warzyw oraz przyprawy. Dusimy razem przez ok. 15 minut, później strudzimy i osączamy z sosu.
Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy starty ser i warzywa. Wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut.
Równie dobra na ciepło, jak i na zimno.
Tarta wygląda bardzo smakowicie - muszę kiedyś spróbować upiec. A wiec póki co wydrukuję sobie przepis i być może w sobotę popełnię!
OdpowiedzUsuńpopełniaj, popełniaj :)
Usuńpozdrawiam serdecznie!
mmm..uwielbiam..! muszę w końcu zrobić tartę na słono..:)
OdpowiedzUsuńuściski!dobrego tygodnia!
J
a wiesz, ja nigdy nie robiłam na słodko :)
Usuńściskam!
To ja cie chyba zaprosze, jesli obiecujesz, ze przyniesiesz taka tarte :)
OdpowiedzUsuńa z miłą chęcią zajrzę :)
UsuńMaggie! Właśnie o tym miałam pisać - to się nazywa gość:)
OdpowiedzUsuńNiestety dziewczyny, nie mogę Wam obiecać, że tarta przetrwa tyle godzin podróży ;))
Usuńuściski!
tak to jest z tymi dobrymi daniami, że za szybko znikają ;)
OdpowiedzUsuńniestety!
Usuńto co dobre szybko się kończy...
Tarta, kruche ciasto albo ciasto francuskie... uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńojjjjj taaaaaak!
Usuńmmmm...wyglada rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńwcale się nie dziwię, bo wygląda obłędnie...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
pozdrawiam serdecznie!
UsuńDziś zrobię ją..! postanowione! :) jak wiosna to wiosna, jak szaleć to szaleć;)
OdpowiedzUsuńuściski!
J
Tarta cudowna!!! Absolutnie moje smaki :) Przepis troszkę zmodyfikowałam robiąc ciasto z dodatkiem śmietany i dodając kurczaka ( żeby mąż nie kręcił nosem :p ) Wyszło pysznie i na pewno jeszcze wrócę to tego przepisu! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń