27 lutego 2012

Po prowansalsku

Kiedy idę w gości, nigdy z pustymi rękami.
Ostatnio była tarta.
Niestety przygotowałam za mało ;)
Bo smakowała każdemu.



Tarta prowansalska.

200g mąki
100g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
2 jajka
mała cukinia
mały bakłażan
cebula
ząbek czosnku
zielona papryka
50 g startej mozzarelli
150 ml gęstej śmietany
łyżeczka posiekanej pietruszki
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz

[Listonic]


Przygotowujemy ciasto:
Masło i mąkę siekamy razem ostrym nożem. Dodajemy odrobinę soli, dolewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę o średnicy 32 cm wykładamy ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut (170°C).
Warzywa myjemy. Cukinię, bakłażana, cebulę i paprykę bez gniazd nasiennych kroimy na plasterki. Czosnek siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez parę minut cebulę z czosnkiem. Następnie dorzucamy resztę warzyw oraz przyprawy. Dusimy razem przez ok. 15 minut, później strudzimy i osączamy z sosu.
Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy starty ser i warzywa. Wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut.
Równie dobra na ciepło, jak i na zimno.


18 komentarzy:

  1. Tarta wygląda bardzo smakowicie - muszę kiedyś spróbować upiec. A wiec póki co wydrukuję sobie przepis i być może w sobotę popełnię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. popełniaj, popełniaj :)
      pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. mmm..uwielbiam..! muszę w końcu zrobić tartę na słono..:)
    uściski!dobrego tygodnia!
    J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, ja nigdy nie robiłam na słodko :)
      ściskam!

      Usuń
  3. To ja cie chyba zaprosze, jesli obiecujesz, ze przyniesiesz taka tarte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a z miłą chęcią zajrzę :)

      Usuń
  4. Maggie! Właśnie o tym miałam pisać - to się nazywa gość:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety dziewczyny, nie mogę Wam obiecać, że tarta przetrwa tyle godzin podróży ;))
      uściski!

      Usuń
  5. tak to jest z tymi dobrymi daniami, że za szybko znikają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety!
      to co dobre szybko się kończy...

      Usuń
  6. Tarta, kruche ciasto albo ciasto francuskie... uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm...wyglada rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. wcale się nie dziwię, bo wygląda obłędnie...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś zrobię ją..! postanowione! :) jak wiosna to wiosna, jak szaleć to szaleć;)
    uściski!
    J

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniusia198411/9/12

    Tarta cudowna!!! Absolutnie moje smaki :) Przepis troszkę zmodyfikowałam robiąc ciasto z dodatkiem śmietany i dodając kurczaka ( żeby mąż nie kręcił nosem :p ) Wyszło pysznie i na pewno jeszcze wrócę to tego przepisu! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...