13 sierpnia 2011

Sobotnie naleśniki.




Skoro naleśnikowa sobota, trzeba było przygotować naleśniki.
Nie były to jednak naleśniki na słodko, bo za słodkimi daniami nie przepadam.
Osobiście, to co słodkie traktuję jako deser, a nie np. kolację. A Wy?
Dlatego u nas, na lunch były naleśniki z dipem z awokado.


1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
50 g kwaśnej śmietany
łyżka posiekanaego szczypiorku
200 g mąki żytniej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki ziaren sezamu
4 jajka
180 ml mleka
230 ml wody mineralnej
sól, pieprz

[Listonic]

Awokado rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Resztę składników mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy na złoty kolor małe placuszki.
Podajemy z dipem posypanym szczypiorkiem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy placuszków w połączeniu z awokado, ale obie te rzeczy bardzo lubię, więc na pewno by mi smakowało. Świetne zdjęcia ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Emmo ;) jakimś cudem przegapiłam Twój komentarz odnośnie mojej prośby urlopowej... dlatego nie odpisałam na niego... i tak niestety pewnie nie byłoby nas stać na Twoje rejony... nie w tym roku :)
    Jutro ruszamy w kierunku Włoch... ;) zobaczymy dokąd dojedziemy :)

    A pomysł z naleśnikami jest super!!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko zobaczyłam to awokado, to wiedziałam że będzie pysznie.
    No i jest, rewelacyjny przepis podany w najlepszym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. slyvvia, dziękuję i mam nadzieję wypróbujesz kiedyś przepis :)

    Mała Mi, życzę udanych wakacji, no i może w przyszłym roku :)) uściski!

    Arven, dania z awokado są pyszne zawsze!

    Karmelitka, :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...