Warzywa w śmietanie.
250 g marchewki
1 cebula
1 zielona papryka
puszka pomidorów
150 g świeżego groszku
200 g cukinii
3 łyżki oleju
750 ml bulionu warzywnego
150 g kwaśniej śmietany
szczypta bazylii
szczypta rozmarynu
sól, pieprz
[Listonic]
Cebulę drobno kroimy. Marchewkę kroimy w plastry, paprykę i cukinię w kostkę. Groszek płuczemy. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy przez 10 minut. Pomidory osączamy z soku, kroimy w kostkę. Dokładamy do warzyw. Przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Do całości dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Lubie (-imy). U nas takie mieszanki to czesto sa! Az w koncu po jakims czasie E. zaczal domagac sie makaronu od czasu do czasu;)
OdpowiedzUsuńoch, podobają mi się te warzywka!
OdpowiedzUsuńtaki łatwy i nieskomplikowany przepis, jak urozmaicic je. idealnie pasowałyby do ryżu lub makaronu ;]
Agnieszko, wiemy co dobre :)
OdpowiedzUsuńKarmelitka, my zjedliśmy same, ale następnym razem zjem z ryżem, bo faktycznie zdaje się to być pyszne połączenie!
Emmo i ja lubię takie proste smaki:). Ale ryż i groszek komponują się idealnie( jak dla mnie) więc próbowałabym właśnie z ryżem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Emmo!
Ewelinko, masz w zupełności rację! Będzie ryż na pewno następny razem :) Uściski!
OdpowiedzUsuńnie ma to jak warzywka, pysznie:)
OdpowiedzUsuńPychotka, lubię takie potrawy! Ale dodałabym makaron albo ryż :P
OdpowiedzUsuńLubie takie miseczki pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuje!
Pozdrawiam!
aga, i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńmopswkuchni, co tylko sobie życzysz!
Kasieńka, smacznego!