Fasolka z pomidorami.
300 g zielonej fasolki
1 cebula
250 g pomidorów
3 łyżki oliwy
1 łyżka ketchupu
po szczypcie soli, pieprzu i cukru
Zieloną fasolkę, obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut. Następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy obrane i pokrojone w ósemki pomidory oraz łyżkę ketchupu. Dosypujemy sól, cukier i pierz. Podgrzewamy całość ok. 2 min. Następnie dorzucamy zieloną fasolkę. Wszystko razem podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Podajemy na ciepło.
Fasolka wygląda cudownie! Ta zieloność.
OdpowiedzUsuńU mnie też zielona zupa,bo ja wiosnę zaklinam.
Serdeczne...
jak tak patrzę na te zdjęcia to jakbym wiosnę czuła :)
OdpowiedzUsuńjuż czekam niecierpliwie na ten fasolkowy sezon..
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)) lubię takie wegetariańskie dania;) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńJ.
A wiesz, że robię bardzo podobną - przepis przywiozłam z Prowansji:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Podoba mi się. A te kolory..wgląda cudownie!
OdpowiedzUsuńAmber, nooo przyda się!
OdpowiedzUsuńPaula, bo akurat w tym dniu bylo bardzo wiosennie! :D
asieja, aż zazdroszczę sobie, że fasolka u nas cały czas. i pyszna!
dotblogg, w takim razie to Ci zapewne zasmakuje :)
Aniu, muszę spróbować Twojej odmiany! narobiłaś mi ochoty! :)
Słodziutkie Okazje, lubię połączenie czerwieni i zieleni, także na talerzu!
pozdrawiam !
Fantastyczny przepis :)
OdpowiedzUsuń