9 lutego 2011

Pomidorowa fasola.




Fasolka z pomidorami.

300 g zielonej fasolki
1 cebula
250 g pomidorów
3 łyżki oliwy
1 łyżka ketchupu
po szczypcie soli, pieprzu i cukru

Zieloną fasolkę, obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut. Następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy obrane i pokrojone w ósemki pomidory oraz łyżkę ketchupu. Dosypujemy sól, cukier i pierz. Podgrzewamy całość ok. 2 min. Następnie dorzucamy zieloną fasolkę. Wszystko razem podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Podajemy na ciepło.


8 komentarzy:

  1. Fasolka wygląda cudownie! Ta zieloność.
    U mnie też zielona zupa,bo ja wiosnę zaklinam.
    Serdeczne...

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tak patrzę na te zdjęcia to jakbym wiosnę czuła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już czekam niecierpliwie na ten fasolkowy sezon..

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda:)) lubię takie wegetariańskie dania;) pozdrowienia!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz, że robię bardzo podobną - przepis przywiozłam z Prowansji:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się. A te kolory..wgląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber, nooo przyda się!

    Paula, bo akurat w tym dniu bylo bardzo wiosennie! :D

    asieja, aż zazdroszczę sobie, że fasolka u nas cały czas. i pyszna!

    dotblogg, w takim razie to Ci zapewne zasmakuje :)

    Aniu, muszę spróbować Twojej odmiany! narobiłaś mi ochoty! :)

    Słodziutkie Okazje, lubię połączenie czerwieni i zieleni, także na talerzu!

    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...