10 października 2010

Ryż na sposób chiński.




Chińskie dania są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Kroisz, dodajesz sos, podsmażasz i oto jest pyszny obiad. Z dzisiejszym ryżem było tak samo. Najwięcej czasu zajęło ugotowanie ryżu, a później jedynie posiekać cebulkę dorzucić resztę składników i już. Chińskie danie w 5 minut, no może w 10 :)
Do tego pyszne grzyby,z dodatkiem sosu ostrygowego. Czasem, aż nie wierzę, że taka prostota może tak dobrze smakować!



Podsmażany ryż.

duża czerwona cebula
puszka groszku
oliwa
300 g ugotowanego ryżu
3 jajka
sos z marynowanej chili z czarną fasolą
sól pieprz
łyżka sosu sojowego

[Listonic]

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, do której następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż. Wbijamy 3 jajka, całość mieszamy, póki jajka się nie zetną. Dodajemy sos z chili, sos sojowy, groszek i pieprz. Po dokładnym połączeniu składników danie jest gotowe do podania.



Grzyby z sosem ostrygowym.

na 10 brązowych grzybów - 2 łyżki sosu ostrygowego
pieprz
oliwa

Grzyby kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy sos ostrygowy i pieprz. Podajemy na ciepło. 

7 komentarzy:

  1. Pysznie, pysznie, pysznie!
    Zaplanowałam właśnie kolejny obiad.
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, Emmo! Przepadłam dla tego dania! Świetne, szybkie, a jak pięknie u Ciebie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jak to wyglada musze to zrobic!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Emma, gdzie szukać sosu z pierwszego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie z tymi grzybkami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Amber, nie ma za co! To ja dziękuję za odwiedziny :)

    Anno-Mario, dziękuję bardzo!

    Ewka, koniecznie :)

    cammie, spróbuj w azjatyckich sklepach może, znalazłam też na stronie http://store.ethnicfoodsco.com/grocery/ProdDesc.CFM?itemid=CHS007&Description=Black%20Beans%20in%20Chilli%20Paste&Dept=&Cate=&SubCat= , a jeśli nie to zastąp po prostu pastą chili i już

    Paula, :)

    OdpowiedzUsuń
  7. extra pychota! uwielbiam chińskie jedzonko...pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...