17 marca 2010

Gram w zielone



Skoro postanowiłam wziąć udział w zabawie, nie pozostało mi nic innego, jak gotować na zielono. Choć 'zieloność' na talerzu obca nam nie jest, trudno było znaleźć coś, czym chciałabym się z Wami podzielić. Wypróbowałam więc szpinakowe knedle, które dawno już miałam w swoich przepisach, ale jakoś wcześniej ich nie wypróbowałam. To mój debiut, jak się okazało bardzo smaczny i te knedle będą na pewno częściej gościły na naszym talerzu.


300 g szpinaku
400 g grzanek z chleba
jajko
100 g mąki
100 ml mleka
masło
cebula
ząbek czosnku
żółty ser
sól, pieprz

Szpinak, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na patelni, odstawiamy do ostygnięcia. Grzanki mieszamy z mlekiem, jajkiem, szpinakiem, solą i pieprzem. W zależności od konsystencji dodajemy mąkę. Wilgotnymi dłońmi formujemy knedle i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do wypłynięcia. 
Podajemy ze stopionym masłem i startym żółtym serem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja. Dziękuję za Twój udział w akcji;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja chciałam się zapisać na "zielono mi" i nie zdążyłam!

    Ale szpinak za mną chodzi ostatnio (chociaż póki co wcinam roszponkę). Trzeba w końcu coś zdrowego jeść, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. prawda, Atria! zdrowie na talerzu to obowiązek :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...