10 czerwca 2015

Szparagowe risotto. Słoneczne.

 

Risotto ze szparagami

pęczek zielonych szparagów
pół czerwonej papryki
100 g mrożonego groszku
200 g ryżu do risotto
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
starty parmezan
500 ml bulionu warzywnego
szczypta szafranu

Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy wraz z szafranem na łyżce oliwy. Dorzucamy przepłukany ryż i mieszamy go dobrze z cebulą i oliwą. Stopniowo dolewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 15 minutach gotowania ryżu dorzucamy mrożony groszek. Na drugiej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy (przez ok. 5 minut) pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone w kilkucentymetrowej długości, obrane szparagi. Odstawiamy. Kiedy ryż będzie prawie miękki mieszamy go ze szparagami. Gotujemy razem jeszcze chwilę. Całość doprawiamy do smaku, a przed podaniem posypujemy startym serem.

 

 

7 komentarzy:

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...