Risotto ze szparagami
pęczek zielonych szparagów
pół czerwonej papryki
100 g mrożonego groszku
200 g ryżu do risotto
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
starty parmezan
500 ml bulionu warzywnego
szczypta szafranu
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy wraz z szafranem na łyżce oliwy. Dorzucamy przepłukany ryż i mieszamy go dobrze z cebulą i oliwą. Stopniowo dolewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 15 minutach gotowania ryżu dorzucamy mrożony groszek. Na drugiej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy (przez ok. 5 minut) pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone w kilkucentymetrowej długości, obrane szparagi. Odstawiamy. Kiedy ryż będzie prawie miękki mieszamy go ze szparagami. Gotujemy razem jeszcze chwilę. Całość doprawiamy do smaku, a przed podaniem posypujemy startym serem.
wspaniałe risotto!
OdpowiedzUsuńmniam, to jest to co lubią tygryski :)
OdpowiedzUsuńi znowu, przy minimum składników, maksimum smaku ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuńJestem na tak! Risotto <3
OdpowiedzUsuńLubię takie dania :)!!!
OdpowiedzUsuń