Dżemy porzeczkowe zdecydowanie należą do moich ulubionych.
Nie są zbyt słodkie.
Właściwie dla mnie, im kwaśniejszy, tym lepszy.
Wtedy mogę się zajadać do woli.
Zrobiłam jeden w tym tygodniu.
I chyba za chwilę zrobię kolejną porcję.
Do czego i Was serdecznie zachęcam.
Dżem z czerwonej porzeczki
1,5 kg czerwonej porzeczki
700 g cukru
Porzeczkę obieramy. Zrywamy ją według kierunku, w którym opada, wtedy owoce ładnie oddzielają się od ogonków. Owoce myjemy i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy, szczególnie przy końcu gotowania, by dżem się nie przypalił. Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy na jakiś czas do góry dnem.
Nie są zbyt słodkie.
Właściwie dla mnie, im kwaśniejszy, tym lepszy.
Wtedy mogę się zajadać do woli.
Zrobiłam jeden w tym tygodniu.
I chyba za chwilę zrobię kolejną porcję.
Do czego i Was serdecznie zachęcam.
Dżem z czerwonej porzeczki
1,5 kg czerwonej porzeczki
700 g cukru
Porzeczkę obieramy. Zrywamy ją według kierunku, w którym opada, wtedy owoce ładnie oddzielają się od ogonków. Owoce myjemy i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy, szczególnie przy końcu gotowania, by dżem się nie przypalił. Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy na jakiś czas do góry dnem.
Wygląda przepysznie:) Sama chyba taki zrobię bo aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńwbrew pozorom wcale nie kosztuje dużo pracy, więc polecam
Usuńtaki domowy dżem to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Świetnie wygląa ten dżem :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię dżemy porzeczkowe, szczególnie ten z czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńczarnej nie zdążyłam kupić i przerobić niestety :(
UsuńPychotka, uwielbiam domowe dżemy :) Mój ulubiony to malinowy :)
OdpowiedzUsuńMmm ale musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie spożywam cukru, a porzeczki już opadły :/ MÓJ BLOG - KLIK
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńIdealne! Uwielbiam przetwory z porzeczek :)
OdpowiedzUsuńtaaaak ! ja też :)
UsuńCudownie wygląda ten dżem! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyszedł! *.*
dziękuję :)
Usuń