Dżemik z truskawek w sierpniowy poranek?
Czemu nie!
U naszego rolnika ciągle udaje się zdobyć małe czerwone perełki.
No to był dżem.
Raz jeszcze.
Dżem z truskawek
1 kg truskawek
300 g cukru
Truskawki oczyszczamy i wkładamy do dużego garnka. Jeśli są większe kroimy na pół. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzamy, jaka konsystencja nam odpowiada. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez kilka minut w wypełnionym wodą garnku. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
I śniadanko gotowe.
Smacznego!
Szczerze? Nigdy nie robiłam dżemu :)
OdpowiedzUsuńja też dopiero w tym roku się zabrałam za domowy
UsuńJeśli zamiast cukru użyjemy naturalnych słodzików to może być super na dietę ;) Omlet i można śmigać!
OdpowiedzUsuńDomowy dżemik truskawkowy to jest to!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńno cudnie, dawaj no łychę, dobra dwie :D
OdpowiedzUsuńrozchodzi się jak ciepłe bułeczki ;)
UsuńZawsze wiedziałam, że to co najprostsze najlepiej smakuje. Powiedzenie to sprawdza się bez dwóch zdań w potrawach. Szybkie, smaczne, zdrowe, a co najważniejsze domowe. Pewłnie smaku i aromatu! Zastanawiam się, czym można zastąpić teraz truskawki, aby pozostawić tę samą ilość cukru? Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńcała masa możliwości! a na cukier trzeba próbować i już :)
Usuńciekawy pomysł :o) na fajny poranek
OdpowiedzUsuń