Pyszne danie.
Z nutką figowej słodyczy.
Tadżin
puszka ciecierzycy
duży bakłażan
200 g boczniaków
400 ml passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
100 g suszonych fig
szklanka bulionu
5 łyżek oleju
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki cynamonu
pół gwiazdki anyżu
1 goździk
pół łyżeczki płatków chili
łyżeczka słodkiej papryki
odrobina szafranu
200g kaszy kuskus
Wszystkie przyprawy, poza szafranem ucieramy w moździerzu. Bakłażan kroimy w grubą kostkę i smażymygo na dużej, głębokiej patelni o grubym dnie, na trzech łyżka oleju. Aż zbrązowieje. Następnie odkładamy go na bok. Cebulę i czosnek siekamy. Boczniaki kroimy w paseczki. Rozgrzewamy kolejne dwie łyżki oleju i podsmażamy czosnek i cebulę wraz ziołami. Po chwili dodajemy grzyby i dalej razem smażymy. Dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę, passatę i bulion. Dodajemy szafran oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy bakłażan i pokrojone w plasterki figi. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min.
Podajemy z kuskusem.
Z nutką figowej słodyczy.
Tadżin
puszka ciecierzycy
duży bakłażan
200 g boczniaków
400 ml passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
100 g suszonych fig
szklanka bulionu
5 łyżek oleju
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki cynamonu
pół gwiazdki anyżu
1 goździk
pół łyżeczki płatków chili
łyżeczka słodkiej papryki
odrobina szafranu
200g kaszy kuskus
Wszystkie przyprawy, poza szafranem ucieramy w moździerzu. Bakłażan kroimy w grubą kostkę i smażymygo na dużej, głębokiej patelni o grubym dnie, na trzech łyżka oleju. Aż zbrązowieje. Następnie odkładamy go na bok. Cebulę i czosnek siekamy. Boczniaki kroimy w paseczki. Rozgrzewamy kolejne dwie łyżki oleju i podsmażamy czosnek i cebulę wraz ziołami. Po chwili dodajemy grzyby i dalej razem smażymy. Dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę, passatę i bulion. Dodajemy szafran oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy bakłażan i pokrojone w plasterki figi. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min.
Podajemy z kuskusem.
a wiesz, że nigdy nie jadłam, a bardzo bym chciała, bo podobno aromat nieziemski!
OdpowiedzUsuńtak! lubię bardzo takie aromatyczne dania
Usuńu nas często gości, nawet na chrzciny Młodego w zeszłym roku zaserwowałam, aczkolwiek bez ciecierzycy
OdpowiedzUsuńmasz gdzieś u siebie? daj linka
UsuńWygląda znakomicie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki! Uściski!
Usuńapetyczny tażin :) Bardzo lubię to marokańskie danie, robiłam już w kilku zestawieniach, ale nigdy z boczniakami i figami :)
OdpowiedzUsuńfigi pasują idealnie!
UsuńNigdy nie jadłam... Bardzo aromatyczne przyprawy...
OdpowiedzUsuńZjadłabym, oj zjadła :-)
OdpowiedzUsuń