Ramen jest to pyszna japońska zupa.
Odkryliśmy ją stosunkowo niedawno, ale od samego początku podbiła nasze serca.
W Chinach pełno jest specjalnych restauracji serwujących tę zupę.
I wcale się nie dziwię.
Jest na prawdę pyszna.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować,
zachęcam do przygotowania tej jakże wyjątkowej, azjatyckiej zupy.
Wegetariańska zupa ramen.
(wg. przepisu z książki Kuchnia Wegetariańska Nicola Graimes)
200 g azjatyckiego pszennego makaronu
por
duża cukinia
150 g pieczarek
3 garście szpinaku
170 g kapusty pekińskiej
jajka ugotowane na twardo (ilość wg. uznania)
łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki imbiru
łyżeczka oleju sezamowego
płatki chili
1,5 l bulionu warzywnego
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i rozkładamy do miseczek.
W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pory, pieczarki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy przez chwilę i dodajemy porwane liście szpinaku wraz z posiekaną kapustą pekińską. Smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy bulion, sos sojowy i olej sezamowy. Dodajemy imbir. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Do miseczek z makaronem przekładamy warzywa. Zalewamy bulionem. Całość posypujemy płatkami chili i podajemy z jajkiem.
Smacznego!
ale się cieszę na ten przepis! Będąc w Japonii obejrzałam film "miłość o smaku orientu" (oryginalnie "the ramen girl") i później cały czas ramen za mną chodził. Film był właściwie średni, ale zup okazała się całkiem niezła (podobna do rosołu moim zdaniem). Chyba zrobię wkrótce z sentymentu! :)
OdpowiedzUsuńsłyszałam właśnie, że film średni, ale czeka u mnie w kolejce do obejrzenia ze względu na ramen właśnie :)
Usuńznałam nazwę ale nie kojarzyłam ze smakiem, muszę kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam!
UsuńBardzo lubię ramen :)
OdpowiedzUsuńwitaj w klubie :)
Usuńnie znam, a pewnie pyszna jest...
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj!
Usuńzupa wygląda niesamowicie smacznie:) jest meegaaa kolorowa!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń