Nie ma chyba nic lepszego od blachy pieczonych warzyw.
Można na nią wrzucić, co mamy pod ręką.
Doprawić.
I podać z sosem jogurtowym.
Świetne, jako dodatek.
Bądź, tak jak u nas, jako osobne danie.
Pieczone warzywa z sosem ogórkowym.
czerwona papryka
batat
pietruszka
marchew
ok. 300 g brukselki
2 ząbki czosnku
sól morska
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
anyż
płatki chili (według uznania)
kilka łyżek oliwy
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grube słupki. Brukselkę pozostawiamy w całości. Zioła wraz z czosnkiem ucieramy w moździerzu. Warzywa dokładnie mieszamy z przyprawami i oliwą. Wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zapiekamy w 180°C przez ok. 30 min, bądź do czasu, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie przygotowujemy sos do warzyw - ze startego małego ogórka, połowy szklanki jogurtu, soli i pieprzu.
Polecam i życzę słonecznego, jak i te warzywa tygodnia!
Można na nią wrzucić, co mamy pod ręką.
Doprawić.
I podać z sosem jogurtowym.
Świetne, jako dodatek.
Bądź, tak jak u nas, jako osobne danie.
Pieczone warzywa z sosem ogórkowym.
czerwona papryka
batat
pietruszka
marchew
ok. 300 g brukselki
2 ząbki czosnku
sól morska
pół łyżeczki kminku
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
anyż
płatki chili (według uznania)
kilka łyżek oliwy
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grube słupki. Brukselkę pozostawiamy w całości. Zioła wraz z czosnkiem ucieramy w moździerzu. Warzywa dokładnie mieszamy z przyprawami i oliwą. Wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zapiekamy w 180°C przez ok. 30 min, bądź do czasu, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie przygotowujemy sos do warzyw - ze startego małego ogórka, połowy szklanki jogurtu, soli i pieprzu.
Polecam i życzę słonecznego, jak i te warzywa tygodnia!
Ja uwielbiam pieczone warzywa. Szczególnie chrapkę mam na tę brukselkę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam brukselkę!
Usuńsmakowite
OdpowiedzUsuńbardzo! :)
Usuńnasz ulubiony zestaw <3
OdpowiedzUsuńoczywiście haha
UsuńMniam, poproszę :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się oczywiście
UsuńIle kolorów.... Boże, ale to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńsama się przekonaj! :) polecaaaaam
UsuńMniam ;-) wygląda obłędnie ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńbyło było, zniknęło w mig!
Usuńte kolory!:)
OdpowiedzUsuńprawda? kolorowe talerze są takie pyszne
UsuńPiękne kolory! Pieczona brukselka z blachy zawsze pyszna. Ostatnio testowałem pieczony topinambur i jest super.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam!
Usuń