26 października 2014

Po długim spacerze-chińszczyzna!

Co powiecie na niedzielę o chińskim smaku?
Po kilkugodzinnym łazikowaniu po lesie,
z miłą chęcią przygotowaliśmy coś, co szybko pozwoliło nam paść na kanapę.
Czyli bez zbędnego stania przy garach.
Zapraszam na makaron.


Makaron jajeczny z warzywami.

150g makaronu jajecznego
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
130g niesolonych orzeszków ziemnych
średnia cukinia
duża cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku

sos:
skórka i sok z połowy limonki
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
płatki chili
łyżka szczypiorku
łyżka oleju z pestek dyni

Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie, ale nie spali się. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cukinię oraz orzeszki. Smażymy na dużym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy makaron i sos, a następnie dokładnie mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Już wiem co będę jadła w piątek na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myslisz, ze dla Miesozercy moge dorzucic kurczaka? :-)
    świetne danie:-D teraz mi wstyd gdyz niedziele przebimbalam bezczynnie..:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że zdecydowanie tak!
      i nie przejmuj się, ja przebimbałam sobotę :)

      Usuń
  3. Idealny sposób na makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Podoba mi się dodatek orzechów i wyważenie różnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...