Sałatka z tofu
1 mała kapusta pekińska
100 g sera feta
200 g ulubionego tofu
150 g pieczarek
4 ząbki czosnku
oliwa
łyżka masła
ocet balsamiczny
siemię lniane
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Kapustę grubo siekamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tymiankiem, solą i pieprzem, podsmażamy na maśle i łyżce oliwy. Do momentu, aż pieczarki zrumienią się, a woda wyparuje. Zdejmujemy z patelni. Tofu kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię. Po kilku chwilach smażenia na odrobinie oliwy, dolewamy 2 łyżki octu balsamicznego. W misce układamy na spodzie kapustę, na nią wysypujemy ciepłe pieczarki i tofu. Posypujemy pokruszoną fetą i siemieniem lnianym. Skrapiamy oliwą.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
ale fajna! od pewnego czasu bardzo polubiłam tofu
OdpowiedzUsuńtyle czasu mieszkam w Chinach, a do tofu dopiero teraz się przekonałam. Za miękkim jednak nie przepadam.
Usuń