12 czerwca 2010

Marchewkowe pole.



Omlet. Letni. Słoneczny. Z marchewką. Z groszkiem. Sałatą. I pysznym sosem o smaku miodu.

Do przygotowania po męczącym dniu w pracy. Na śniadanie. W przerwie między tu, a tam. Na kolację. Dla jednej osoby. Dla całej rodziny.

Nam smakowało, mam nadzieję Wam również będzie.
Omlet marchewkowy i sałata z sosem jogurtowo-miodowym.


Omlet - dla dwóch osób:
2 marchewki
2 jajka
zielona cebulka
100 ml mleka
sól, pieprz
1/3 puszki groszku
2 łyżki oleju

Marchewkę obieramy, kroimy na plasterki i obgotowujemy we wrzątku przez ok. 5 minut. Jajka mieszamy z mlekiem, posiekaną zieloną cebulką i przyprawiamy solą i pieprzem. Na łyżkę oleju wylewamy połowę masy jajecznej i posypujemy połową odcedzonej marchewki  połową odcedzonego groszku. Smażymy na małym ogniu. Przykrywamy pokrywką, by jajka ścięły się również z wierzchu.
To samo powtarzamy z drugim omletem.


Sałata z sosem jogurtowo-miodowym:
pół czerwonej papryki
100 g jogurtu naturalnego
sałata
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Sałatę rwiemy na kawałki, paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dwoma łyżkami miodu. Sałatę polewamy sosem jogurtowym.


Omlet podajemy z sałatą.

Bon appetit!

3 komentarze:

  1. Omlet! Mniam! U mnie wprawdzie specjalistą od omletów jest synek, ale co tam, i ja mogę poszaleć i zrobić taki Twój marchewkowy!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, kolorowo, ciekawa jestem jak smakuje, koniecznie muszę zrobić:)
    Pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. bajecznie wygląda! tyle smaków i kolorów...

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...