8 czerwca 2011

Dla miłośników cebuli



Prosto z Francji.
Iście wykwintne danie.
I jakże smaczne.
Nie na szybki obiad po pracy. 
Ale na miły weekend w miłym gronie.


Zupa cebulowa.

2 łyżki masła
1 łyżka oleju
600 g cebuli
szczypta cukru
sól, pieprz
250 ml białego wina
1 l bulionu warzywnego
liść laurowy
4 kromki chleba
180 g startego żółtego sera (np. Gruyere)

Cebulę kroimy w cienki plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cukier i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Mieszając od czasu do czasu, aż cebula stanie się miękka, rumiana i lekko skarmelizowana. Dolewamy wino. Na zwiększonym ogniu gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy bulion i liść laurowy. dalej gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 45 minut, aż zupa stanie się ciemna i nabierze smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kromki chleba umieszczamy na blasze i opiekamy ok. 3-5 minut, aż staną się złote. Z zupy wyjmujemy liść laurowy. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, na powierzchni każdej układamy kromkę chleba. Całość posypujemy serem. Zapiekamy 10-15 minut aż ser się stopi, a tosty lekko zarumienią.
Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.



Przepis pochodzi z książki, Księga Smaków Świata.

12 komentarzy:

  1. Od razu staję się fanką tego dania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa? wygląda jak suflet ;d juz kocham, uwieliam Twoje przepisy <3 bardzo często korzystam z Twoich przepisów ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. pisze sie na taka pyszna zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam cebulową.wersja francuska chyba najbardziej mi odpowiada.Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale to jest pyszne!! na pewno wypróbuję! zawsze miałam ochotę postawić w 100% na cebulę;)
    przyszło już słońce do Was?:)
    uściski!

    OdpowiedzUsuń
  6. zupełnie nie wygląda jak zupa ale to nic nie szkodzi skoro ma w sobie cebulę :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. takie zdjęcia z roztapiającym się serem działają na mój apetyt od razu :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekam z przygotowaniem zupy cebulowej, bo tak naprawdę lubię ją chyba w każdej wersji :D A ponoć cebulowa jest boska - jeśli wygląda tak jak Twoja, to na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę spróbować, bom miłośniczką cebuli! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doctor, miło mi!

    forever_dreams, bardzo miło mi to czytać; pozdrawiam!

    aga, bardzo dobra decyzja :)

    Amber, no a ja pierwszy raz robiłam, ale uwielbiam!

    dotblogg, och nawet nie pytaj! leje i leje, a temperatura przy tym 40°C!

    piegusek, miło, że wpadłaś! pozdrawiam również!

    Paula, mam tak samo, gdzie jest ser tam jest szaleństwo :)

    Arven, dzięki, koniecznie musisz wypróbować!

    anamarko, w takim wypadku nie możesz sobie odpuścić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mój Boże... jestem taka głodna... a tu takie pyszności... ;) dobrze wiedzieć o tym miejscu :)

    Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dobrze, że już wiesz :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...