29 maja 2011

Frittata.

Ostatnimi czasy lubuję się w omletach.
Bo łatwe.
Bo szybkie.
Bo można do nich dodać, to na co ma się ochotę.
Bo nawet, kiedy jestem sama, przy takim daniu nie jest mi przykro, że gotuję dla jednej osoby. 



Frittata warzywna.

mała cebula
ząbek czosnku
łodyga selera naciowego
ok. 10 cm pora
zielona papryka
6 jajek
3 łyżki mleka
ser parmezan do posypania
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na trzech łyżkach oleju, aż cebula zarumieni się. Por i seler kroimy w krążki, paprykę w kostkę. Dorzucamy na patelnię z cebulą i podsmażamy razem kilka minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy ze sobą jajka i mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ostudzonymi warzywami. Na łyżce oleju, na małym ogniu smażymy całość. Po kilku minutach odwracamy i smażymy kolejne kilka minut z drugiej strony. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.


Enjoy!

11 komentarzy:

  1. może i ja spróbuję.. może nie będzie mip5rzykro, że gotuję tylko dla siebie jednej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne danie na kazdy czas.uwielbiam dodawać ulubione składniki do omletu.Bawić się smakami.I jeść go bez towarzystwa.
    Dobrej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm napewno wypróbuje <3 wygląda niesamowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie omlety zawsze się przypalają :(( ale zapraszam do siebie na ciasto czekoladowe http://alkitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. TAK, TAK PYSZNI WYGLĄDA. A SMAKOWAŁA PEWNIE JESZCZE LEPIEJ?! POZDRAWIAM ZDOLNIACHĘ! NO I TE ZDJĘCIA TAKIE ZAWSZE APETYCZNE....MNIAM MNIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny, dzięki, że wpadłyście! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby zwykły omlet a przez różniste dodatki za każdym razem inny. Pyszne zdjęcia, fajnie że znów jesteś:)

    OdpowiedzUsuń
  8. superrr! nie jadłam jeszcze selera naciowego na ciepło..:)aż wstyd się przyznać;)

    OdpowiedzUsuń
  9. i to jest wlasnie fajne jedzonko, bo mozna dawac rozne skladniki:) Omlet smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  10. żenia, właśnie takie są zalety omletów :)

    dotblogg, nic się nie martw, ja dopiero w Chinach odkrywam takie smaki

    aga, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...